Wandelroute - In het licht van Cuyp

11

De Groothoofdspoort

Cuyp heeft deze belangrijkste toegangspoort vaak getekend en geschilderd. Op zijn belangrijkste gezichten op Dordrecht staat de poort prominent op de voorgrond (nog zonder de ronde koepel die het eind 17de eeuw zou krijgen).
We hebben deze tekening in een van de jewelboxen liggen, en we zullen o.a. dit beroemde schilderij tentoonstellen.


Aardig is dat de opa van Aelbert Cuyp, Gerrit Gerritsz. Cuyp, in 1618 de opdracht kreeg om de wapens en de Hollandse maagd van een nieuw likje verf te voorzien. Hij was glasschrijver (maakte gebrandschilderde ramen voor kerken) en grofschilder (huisschilderwerk). In tegenstelling tot Aelbert en Jacob was hij niet iemand 'van onbesproken gedrag'. Hij was wat meer losbandig en had een grote mond (kreeg ruzie met andere gildeleden en kreeg een boete voor 'onbetaemelijcken woirden' en een rechtzaak aan zijn broek). Hij trouwde vijf keer en kreeg in totaal 11 kinderen, waaronder naast Jacob Cuyp ook de schilderende Benjamin Cuyp.

Bovendien heeft J.M.W. Turner, groot liefhebber van Aelbert Cuyps werk, hier in 1817 rondgelopen en maakte hij in zijn 'Dort sketchbook' enkele schetsen van de poort.

Loop verder naar de volgende stop en scan de qr-code

12.Nieuwbrug (Voorstraatzijde)